SAVJETI

Grba na vratu ili takozvana udovičina grba može se razviti i kod muškaraca i kod žena. Javlja se kod sve mlađih ljudi, čak i u tridesetima. Pogotovo kod onih koji puno vremena provode ispred računara.

Stručnjak za kičmu ljekar Fredrick Wilson kaže za kliniku Cleveland da je loše držanje najčešći uzrok grbe na vratu. Ostali mogući uzroci uključuju osteoporozu.

Bol vas "tjera" da spustite glavu naprijed više nego što je normalno, a zatim je povučete prema nazad i prema gore da biste vidjeli naprijed. Te dvije stvari uzrokuju izbočinu u gornjem dijelu leđa.

Grba na vratu se obično pojavljuje oko srednjih godina.

- Općenito je potrebno neko vrijeme da se razvije jer se radi o dugotrajnom slabljenju torakalnih mišića ekstenzora - kaže Wilson.

Kako spriječiti grbu na vratu?

Ako ste uvijek pognuti naprijed, to je dodatna težina koja povlači i opterećuje leđa.

- Ta krivulja prema naprijed je loša za diskove i povećava rizik od problema s diskovima i umara vrat. Može uzrokovati bol u gornjem i donjem dijelu leđa, a posljedično i s nogama - kaže Wilson.

Održavanje dobrog držanja najbolji je način za prevenciju ovog problema kao i sprečavanje napredovanja osteoporoze.

Može li se grba na vratu izliječiti?

Wilson za klinku Cleveland kaže da se ovaj problem može poboljšati ili preokrenuti, ovisno o dobi i težini. To možete postići jačanjem mišića gornjeg dijela leđa jer povećanje tonusa pomaže podići ramena i glavu.

Povlačenje brade naprijed-nazad je potez koji pomaže poboljšati posturalno poravnanje, kao i snagu manjih mišića u vratu koji igraju ulogu u održavanju dobrog držanja. Počnite tako da sjedite u uspravnom položaju. Opustite ramena i čeljust. Bez pomicanja drugih mišića, povucite bradu prema sebi. Zadržite tri do pet sekundi i ponovite 10 puta. Vježbu možete ponoviti tri do pet puta dnevno.