UOČITE IH NA VRIJEME

Prečesto se dobri odnosi i ljubavne veze mogu završiti zbog loše komunikacije, a tri greške u načinu razgovora s partnerom tome mogu doprinijeti.

Web stranica YourTango navodi tri tragične greške u komunikaciji, koje ako ne uočite na vrijeme, mogu uzrokovati i kraj ljubavne veze.

Prestajete govoriti istinu - Ponekad je teško govoriti istinu. Izbjegavamo to jer se bojimo odgovora koji bismo mogli dobiti ili se bojimo da će nas osuditi. Kada izbjegnete suočavanje i iskrenost, vaša ogorčenost će se gomilati čineći vas nesretnim i distancirati vas od partnera.

Kada prešućujete istinu, to je kao da imate "tajnu" koju čuvate i koja može pomoći da stvori osjećaj distance i odvojenosti među vama, što je potkrijepljeno studijom iz 2024. godine.

Prestajete biti ljubazni - Ovo je klizav teren za one koji prođu "fazu medenog mjeseca". S pravom se kaže da "poznatost rađa prezir", što znači da povređujemo one koji su nam najbliži jer su tu. Lako je zaboraviti da je vaš partner kojeg sada tako dobro poznajete, vrlo ranjiv i osjetljiv na vaše reakcije, što je pokazalo istraživanje iz 2011. godine.

Prestajete slušati otvorenog uma - Svi želimo da budemo u pravu, a mnoge dobre veze se raspadaju jer neko želi da bude u pravu, prije nego da bude sretan. Otvoren um zahtijeva od vas da prestanete osuđivati svog partnera i prestati sve što radi karakterisati kao pogrešno. Koliko često ste se predomislili jer vam je neko rekao da ste pogriješili? Takva vrsta uvjeravanja nikad ne funkcioniše.