PAZITE NA ISHRANU

Bilo da je riječ o poboljšanju fizičkog izgleda ili zdravlja, skidanje viška kilograma je težnja mnogih ljudi. No, to nije tako jednostavno, stoga nije loše poslušati savjete stručnjaka.

Jasno je da u procesu mršavljenja morate izmijeniti plan ishrane, a nutricionista i trener Luke Hanna podijelio je jednu uobičajenu pogrešku koja sabotira gubitak kilograma.

"Da biste izgubili kilograme morate stvoriti kalorijski deficit. Dakle, ograničavate hranu tokom sedmice, konzumirate puno niskokalorične hrane i stvari za koje vam je rečeno da su dobre za mršavljenje. Međutim, ovaj pristup može dovesti do nezdravog prejedanja tokom vikenda" upozorio je.

On je objasnio da mnogi nisu svjesni ove situacije kako se vikend bliži. Ljudi obično misle da su u kalorijskom deficitu jer su tokom radnih dana konzumirali manje, a onda u dva dana odluče se počastiti kaloričnom hranom koju su sebi ranije uskraćivali.

"Šta se dogodi? Pa, popustiš jer si samo čovjek, ali toliko pretjeraš da poništiš ovaj mali kalorijski deficit koji si stvorio tokom sedmice. Dođe ponedjeljak i počneš proces iznova", naveo je.

Ovaj nutricionista podijelio je savjete kako spriječiti da se to dogodi. Ističe da svoju ishranu tokom sedmice činite manje restriktivnom i da pronađete balans. To bi značilo da jedete hranu koja je zasitna i zadovoljavajuća, a ne samo niskokalorične namirnice ili da dodate još neke namirnice koje inače izbacujete, ali u razumnijim količinama.

"Sada u ovo vrijeme kada dolazi vikend, ne osjećate se kao da ste izgladnjivali i stoga osjećate manje potrebe za prejedanjem i zapravo ostajete u deficitu cijelu sedmicu", rekao je.