SAVJETI PSIHOLOGINJE

Djeci su potrebna pravila kako bi se osjećala sigurno. Međutim, ako pretjerate, mogli biste ugroziti njihov razvoj. Bitno je pronaći ravnotežu, a psihologinja Amy Morin navodi osnovne vrste pravila koja su potrebna svakom djetetu.

Na prvom mjestu su pravila koja se odnose na emocionalnu i fizičku sigurnost. Kada se djeca osjećaju sigurno, slobodna su da svoju energiju usmjere na istraživanje svojih talenata i okruženja.

Pravila fizičke sigurnosti mogu biti: "Ne otvaraj vrata dok se tuširam" ili "Nemoj skakati po namještaju". Pravila emocionalne sigurnosti ćete uspostaviti rečenicama poput "Koristi samo lijepe riječi", "Svako može reći kako se osjeća sve dok pokazuje poštovanje".

Također biste trebali kreirati pravila koja se odnose na pozitivne vrijednosti i moral, navodi Parents.com. Neka od njih mogu biti: "Izvini se kada ti je žao", "Uvijek govori istinu", "Budi pravedan prema drugima" itd.

Treća vrsta pravila se odnosi na zdrave navike. Njima ćete, između ostalog, smanjiti nepotrebne prepirke, sve dok postoje jasne posljedice ukoliko ih dijete ne bude poštovalo. "Peri zube nakon doručka" i "Stavi prljavu odjeću u korpu" su neka od njih.

Sljedeća vrsta pravila trebaju biti usmjerena na društvene vještine. Zahvaljujući njima će se djeca dobro ponašati prema članovima porodice i vršnjacima.

"Podijeli svoje igračke sa svojom braćom i sestrama" i "Smjenjujte se tokom igre" su neki od primjera. Mnoga djeca također trebaju pravila vezana za korištenje mobitela, tableta itd. Ograničite im vrijeme korištenja.

Mališanima trebaju i pravila koja će ih pripremiti za svijet odraslih. Neka se bave kućnim poslovima koji odgovaraju njihovom uzrastu i dajte im priliku da zarade džeparac. Nakon toga ih naučite kako da štede i mudro troše novac.