KORISNI SAVJETI

Jenna Rizzo, fitness trenerica iz SAD-a, kaže da su je šetnje pet puta sedmično, konzumiranje najmanje 120 grama proteina dnevno, hidriranje, ali i žrtvovanje zabave zarad zdravlja godinama održavali u dobroj formi.

Rizzo je ranije postala viralna zbog svoje metode mršavljenja 2-2-2 i drugih fitness prijedloga. Komentarišući na TikToku kazala je kako su mnogi već čuli slične savjete i pitali se: "Kako je nešto tako jednostavno moglo biti tako korisno?".

"Ali zaista jeste – u smislu pomoći da smršate, pomoći da održite težinu, kardiovaskularnog zdravlja, vašeg mentalnog zdravlja, svega ovoga", nastavila je ističući koliko je hodanje potcijenjeno.

Smjernice za fizičku aktivnost kažu da bi odrasli trebali težiti ka 150 minuta fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta i dva dana jačanja mišića sedmično. Postizanje 10.000 koraka - dugo je bio dnevni zlatni standard, ali studije su pokazale da i dalje možete osjetiti prednosti hodajući mnogo manje.

@jennaaaamariee

The last one might be slightly controversial.. but its my hot take lol.

♬ Sunshine - WIRA
Stručnjaci predlažu da svoju rutinu hodanja učinite izazovnijom tako što ćete se kretati u skladu s brzim tempom, mijenjati je s intervalima te uključiti trening snage.

Dalje, Rizzo je pojasnila kako jede 120 grama proteina dnevno. Preporučeni unos je 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Najbolje je da se posavjetujete sa ljekarom o pravom proteinskom planu za vas.

Nedavna istraživanja su pokazala da konzumiranje previše proteina može povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Određivanje vremena unosa proteina također može biti ključno za postizanje vaših zdravstvenih ciljeva.

"Pijem vodu kao da mi je to posao", dodala je u nastavku, "Količina ljudi koji hodaju hronično dehidrirani je suluda, a po mom mišljenju, voda vas održava mladim".

Rizzo je pokazala na njeno čelo i rekla da se može pohvaliti time što ne koristi botoks, i da je samo dobro hidrirana. Osam čaša vode od 200 ml dnevno je staro pravilo hidratacije, ali potrebe za hidratacijom variraju ovisno o dobi, nivou aktivnosti i klimi, između ostalih faktora.

Rizzo na kraju zakljuučuje da ponekad morate žrtvovati zabavu u većoj potrazi za optimalnim zdravljem.