PET SAVJETA

Natjerati djecu da slušaju ponekad može izgledati kao da nemoguća misija. Postoje neki trikovi kako bi ovaj zadatak malo olakšali roditeljima.

Evo pet jednostavnih savjeta koji će pomoći djeci da bolje slušaju, prema stranici Mama Psychologists:

Povežite se prije ispravljanja grešaka: Zamislite da vam neko upravo počne govoriti šta da radite, a da nije ni rekao zdravo ili pitao kako se osjećate. To ne bi bilo baš lijepo, zar ne? Djeca funkcionišu na isti način. Prije nego što uskočite u to da im kažete šta bi trebali, a šta ne, odvojite trenutak da se emocionalno povežete s njima. Kada se djeca osjećaju povezano s vama, vjerovatnije je da će slušati i slijediti vaše upute.

Koristite jasne i jednostavne upute: Dječiji mozak je poput spužve, ali ponekad ih previše informacija može preplaviti. Kada dajete uputstva, neka budu kratka. Jasna uputstva djeci su lakša za razumjeti i slijediti.

Spustite se na njihov nivo: Doslovno! Dakle, kleknite ili sjedite pored njih dok pričate. To pokazuje da ih poštujete i olakšava im fokusiranje. Osim toga, mnogo im je teže da vas ignorišu kada ste oči u oči.

Davanje kontrole: Niko ne voli da mu se stalno šefuje, čak ni djeca. Davanje neke kontrole može ih učiniti spremnijima za saradnju. Umjesto da kažete: "Obuci kaput sada", pokušajte: "Želiš li obući crveni ili plavi kaput?". Na ovaj način, oni se osjećaju kao da imaju pravo glasa po tom pitanju i vjerovatnije je da će saslušati jer su sami odlučili.

Pohvala i ohrabrenje: Kada djeca slušaju i slijede upute, dajte im do znanja da to cijenite. To podiže njihovo samopoštovanje i podstiče ih da nastave sa dobrim radom.

U zaključku, natjerati djecu da bolje slušaju ne mora biti nemoguća misija. Emocionalnim povezivanjem s njima, korištenjem jasnih instrukcija, dolaskom na njihov nivo, nudeći izbore i hvaleći njihov trud, možete potaknuti bolje vještine slušanja kod svojih mališana. Sve je u izgradnji pozitivnog odnosa s poštovanjem gdje komunikacija teče u oba smjera.