Nova knjiga književnika Fahredina Shehua

Iz štampe je ovih dana izašla knjiga “ANI!”, najnovije djelo književnika Fahredina Shehua iz Orahovca. Ovaj prozno-poetski sublimirani uradak je vrhunac njegovog tridesetogodišnjeg stvaralačkog i naučno-istraživačkog rada.

ANI! je rezultat dubokog promišljanja i istraživanja koje se proteže kroz raznolike oblasti poput filozofije, estetike, epistemologije, novinarstva i umjetnosti. 

Književnik Fahredin Shehu se u ovom djelu bavi univerzalnim temama na način kako bi bio što prisniji široj čitalačkoj publici. U prozi prožetoj poetskim uzbuđenjem, autor nas vodi kroz vrijeme i čudesni prostor globalne geografije, istražujući aspekte ljudske egzistencije i kreativnosti.

Knjiga ANI! zamišljena je kao otvoreni prozor kroz koji čitatelj može zaviriti u različite sfere ljudskog iskustva i istraživanja, osvjetljujući ono što nam je često nepoznato ili nevidljivo. Shehu ne samo da se bavi pitanjima umjetničkog stvaralaštva, već ulazi i u dublje aspekte duhovnosti i epistemološkog istraživanja, otkrivajući "Nadir" i "Horizont" ljudskog duha i misli. Ova knjiga je mnogo više od zbirke tekstova; ona je sinteza Shehuovih intelektualnih i duhovnih traganja, koju je oblikovao kroz desetljeća posvećenog rada.

“Posebnu zahvalnost u stvaranju ove knjige dugujem profesoru Musi Bushraniju, koji je igrao ključnu ulogu u dovršavanju projekta u trenutku kada sam bio suočen s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Uz njegovu podršku i predanost, uspio sam sažeti znanje i iskustvo koje posjedujem u ovu, za mene, značajnu knjigu”, kaže autor Fahredin Shehu.

Ako prolistate ovu knjigu otrkit ćete njenu monumentalnost i zbog činjenice da je napisana na 634 stranice. Dakle, Shehuov sažetak kroz tri decenije rada na polju stvaralaštva i istraživačkog rada.
Djelo, koje je napisano na albanskom jeziku, sa tendencijom da bude objavljeno i na drugim jezicima, će zasigurno ostaviti dubok trag u kulturnom i intelektualnom krajoliku, pozivajući čitatelja na introspektivno putovanje kroz raznolike aspekte ljudskog znanja i umjetničkog izraza. 
Knjiga ANI! je izdavački poduhvat kojeg je podržao Fond za kulturno nasljeđe (FEKT).