Mjesec juli je u Peći ispraćen poezijom doajena poezije Safeta Ćemana i njegovih prijatelja književnika Adema Kurpejovića i Hamze Šabotića.

U sali Skupšine općine Peć, u ponedjeljak 29. jula je održana svečana promocija deset knjiga Safeta Ćemana iz Luksemburga. 

Ovom prigodom pećkim ljubiteljima književnog stvaralaštva predstavili su se i Ćemanovi prijatelji i suradnici - pjesnik, onomastičar, duborezac i književni istraživač Adem Kurpejović iz Rožaja, te ovdašnji renomirani pjesnik prof Hamza Šabotić iz Vitomirice. 

Za moderiranje programa bio je zadužen kolumnista i dopisnik portala Bošnjaci.net, Sahit Kandić, a za čitanje poezije novinarka Esma Lješnjanin i učiteljica Jasmina Gutić.

Među brojnom publikom su bili i visoki bošnjački politički predstavnici iz Vlade Kosova, te Općine Peć i Istok, kao i profesori, aktivisti nevladinog sektora te članovi obitelji panelista – književnih stvaraoca.

Čast prvog nastupa je dodijeljena musafiru iz Crne Gore – Ademu Kurpejoviću, koji je osim predstavljanja svoje biografije i bibliografije, sam predstavio svoju prekrasnu poeziju na zadovoljstvo prisutnih. 

Pjesnik Hamza Šabotić, poznat javnosti i kao vrhunski šahista, kao vrstan uvodničar, prvo se osvrnuo na svoje prijateljstvo sa autorom Ćemanom te govorio o dojmovima i zapaženim uspjesima na poetskim kontestima Mili Dueli gdje je Safet Ćeman u konkurenciji od 117 pjesnika iz 104 države bio među prvih petnaest na svijetu, te najbolje plasirani u kategoriji balkanske dijaspore za što mu je ovih prvih avgustovskih dana dodijeljena i plaketa.

Šabotić je potom predstavio sebe kao dugogodišnjeg prosvetnog radnika i književnog stvaraoca, te prisutnima predstavio svoj birani književni opus, također ne ostavivši publiku ravnodušnom na svoje biserne stihove. 

Nakon predstavljanja od strane moderatora, biografije i književnih djela Safeta Ćemana, što čini bogato stvaralaštvo u lirskoj poeziji, romanima, i zbirkama poezije za djecu, te njegovog aktivizma u dijaspori, književniku Ćemanu je ostalo samo da se sa nekoliko soneta predstavi, dopunivši one koji su već predstavili njegove stihove, i na kraju zahvali svima na lijepim riječima o njegovom radu ali i svim prisutnim što su njegovi gosti i ljubitelji njegovog pisanog stvaralaštva.

Bio je ovo vrstan ugođaj za sve prisutne i važan događaj za bošnjačku zajednicu koja je ovdje malobrojna pa samim time se rijetko dešavaju ovakve kulturne manifestacije. 

Za ovo okupljanje je zaslužan antologijski pjesnik i poznati književni stvaraoc Safet Ćeman koji u svom radu ne zaboravlja ni svoj rodni kraj koji često opjeva u brojnim svojim pjesmama.

Dvije pjesme iz najnovije zbirke “Ala skamenjena”

ALA SKAMENJENA

Lagano, da list ne zašušti
Koračam nepreglednom šumom
Pogled hladan u daljini lebdi
Na proplanak iznad mog sela

U sredini kamena silueta stoji
Oslikava strašnu neman, okamenjenu
I kao da želi nas upozoriti
Da Svevišnji može sve uništiti

Priča mi se još u glavi mota
Što su mi stari govorili
Kako je Alu taj dobri čovjek
U čvrstu stijenu pretvorio

A lišaj neki kamen prekriva
Kao ćilim da je zastrt po njemu
Sa razboja skinut nedotkat
Kao prekrivač topli vuneni

Ostade mit u svima nama
Koji smo tu priču slušali
Da dobro pobjeđuje zlo
Na kraju mita svakako

KALDRMA

U Prizrenu na Kosovu
Ulice su od kaldrme
Gdje se čuje bat koraka
Od nanula djevojaka

U dimije se one šeću
Niz sokake do šadrvana
Gdje zahvaćaju bistre vode
U ibrike od čiste srme

Sa momcima se upoznaju
Na šadrvan staroj česmi
Pjevaju se razne pjesme
O lijepoj Emini i Esmi

Kaldrmu nam asfalt mijenja
Ništa više nije kao prije
Nema djevojaka da prošetaju
Po kaldrmi u svilene dimije